Mar 30, 2012

壞錶

日常配戴的手錶又壞了,拿了去代理商檢查,又是老問題,維修費要千四元。十多年前買的手錶,幾年前壞了要修理時,我已經猶豫要不要修理。錶價才三千,但修理費要千三,最後當然乖乖的付錢了事。誰知幾年後的今天,又壞一次,這一次又要千四元。


其實不是什麼機件故障,只是機械錶每隔幾年都要做一次抺油的程序。我送給爸爸的一隻手錶,十多年前都差不多兩萬大元,他兩三年就拿去代理抹油,每次都是千多元費用。再加上這款手錶又會升值,真的比我的保值得多。


以後如果真的要再買機械錶,真的要買貴價的,買平價的,倒不如買普通的石英錶算了。


6 comments:

  1. 我是手錶殺手很多超薄的歐洲錶都肝腸寸斷送命在我的黑腕上,自此只買跳字運動型手錶,走了都不會傷心。我接受了自己和好手錶無緣的事實。

    ReplyDelete
  2. 第一隻錶係我第一隻的機械錶,真係想整番好佢。
    第二戴慣咗咁重的錶,戴番D輕身的錶,真係唔係好慣囉。

    ReplyDelete
  3. 我最新嘅表只係$12膠表,死未?

    ReplyDelete
  4. 明仔,咁你係下一個李嘉誠啦

    ReplyDelete
  5. 我總是帶著手錶然後撞埋牆的人, 所以, 我不配帶任何名貴, 或有珍貴意義的手錶

    ReplyDelete
  6. Ogake,
    我唔係好得過你幾多,呢隻錶都係一身傷痕,好彩佢地抹油時係包埋打磨

    ReplyDelete