Aug 20, 2010

Glee

開始留意這套在美國熱爆的電視劇Glee是因為在Youtube看到好幾個翻唱經典歌曲的片段,然後陸續追蹤有關新聞及動向,可惜在大陸的網站只有零碎幾集,我未能由頭到尾觀賞。

劇中幾位要角都是唱得之人,雖然我未能看畢整個第一季二十二集,但從網上的片段,發現當中Rachel、Mercedes、Kurt三位算是歌藝較出色。

要數劇中翻唱歌曲最特別的應該是Madonna的Vogue,將娜姐的MV整個翻拍一次,服飾、場境都複製過來,Sue不止要學習舞步,連細微的動作、表情都做得神似。



終於它都登陸香港,可惜只會在TVB的J2台播放。中、台兩地都採用「歡樂合唱團」這個譯名,但TVB居然用一個古怪的譯名「吉列合唱團」。

吉列歌單

4 comments:

  1. 想食吉列豬排添。呢套劇season 1 全集九月十四日發售 :o)

    ReplyDelete
  2. 單睇呢隻,唱得麻麻咋喎,J2有得做?我留意下先

    ReplyDelete
  3. 我睇哂了,唔錯架對於美劇來講
    起碼有歌有舞

    season 2今年九月又來了

    ReplyDelete
  4. best actor
    咁你係咪都係用吉列剃鬚?

    naruto
    呢套野OK咖

    Beanzzzz
    我好遲先發現呢套野,好多在線視頻都無得睇,download咩,又唔想慢慢等

    ReplyDelete