May 25, 2010

高手

星期六跟朋友打麻將,由下午三點打到凌晨三點,十二小時打了十六圈,我的牌技不算好,以往打牌但求輸少當贏。

當日遇上一個極好運的雀友,不論我如何扣牌,她都可以胡牌,好幾次放棄做牌,轉章做她的牌或是對對糊,算是稍為剋制她。但當我要做牌時,放了好幾章牌給她,她又胡出大牌,結果她成了當晚的大贏家。

星期日跟其中兩名雀友及另外兩人打羽毛球,五個人輪流上場,有雙打有單打。跟那位「大贏家」一起打雙打真是辛苦,有球又不走去接,只立在原地等球到,我想接球又怕打到她,最後她要接電話,我一人對二人,反而更好打。

除了那位「大贏家」外,其餘的三位球技都在我之上,打起來真有點兒吃力,但總算打得過癮,我亦有討教一些羽毛球的技巧。我想除了打麻將外,做運動的過程上,遇上高手肯「紓尊降貴」陪我這等低手,真的可以提昇個人技術。

4 comments:

  1. 如果對方勁好運,你係佢上家,轉章做她的牌或是對對糊係啱架,其他位嘅可試做奇牌,如13么

    ReplyDelete
  2. 大叔,呢家野都精呀?

    轉章做她的牌或是對對糊,理輪上係得,實戰上係捱打,我制住佢時,根本就係完全棄胡狀態,佢好運到D牌好快做起,我只不過幫忙拖延時間,等其餘兩家可以食。其本上我個日係輸好多自摸,出沖唔係太多。

    ReplyDelete
  3. 大叔

    乜你識打牌架咩?

    tat
    仲有一招係一旺我亂碰.. 真係使得. 等啲牌亂晒

    ReplyDelete
  4. WWW
    下次有機會再試啦,當日情況幾鬼慘,起手真係五門齊,有時得一章牌,或者一兩對,重講話碰喎。

    不過最唔習慣係佢地打花,好鬼煩。

    ReplyDelete