Apr 16, 2010

Goodbye Betty

Ugly Betty 終於結束,由最初在明珠台收看,到後期等不及電視播放,每星期在網上下載一集,已經幾年。就以現在它在美國時間星期三晚上播出,基本上香港時間星期四下午已經開始可以在網上找到檔案下載,但在完全沒有字幕下,我其本上聽得懂的大約六七成,要等到星期五才有字幕檔案。其實有英文字幕我已經足夠應付,要看簡體的中文字,我反而更辛苦。

大結局算是無風無浪中完結,謠傳中的Daniel跟Betty配成一對只做了一個open end,可能怕fans不喜歡吧。今集相對之前幾集,顯得平淡,最多的就是擁抱場面,Betty換的衣服亦最多。另一有趣的場面就是Betty跟Justin在家門外的樓梯坐下來傾談,討論前途的問題,第一季第一集亦有相同的畫面出現,算是一個呼應。

可能劇組當初真的想打造Betty、Daniel成一對,但一月尾宣告會結束後,集數亦由22集減到20集,結果要交代的劇情只有更濃縮,Daniel對Betty那份曖昧,亦只可以在19集中突然浮現。

以往有追看這部劇集及相關新聞時,有一些發現:

劇組曾經透過Vanessa Williams放話,會制作一集是musical形式的,現在當然落空。


因為有一集Justin跟Willie在fashion week的互動表現出色,編劇曾經說安排他們有更多同場,亦沒有兌現。


Matt的角色原來跟Betty湊成一對,效果都不錯,是什麼原因要離開?合約問題?還是個人的發展?


那個做Austin的演員,不只被安排的對白不多,連衣服亦少,他身上那件紅色外套一連幾集都有穿。

現在只等買一套Ugly Betty complete four season DVD boxset。

5 comments:

  1. 嘻嘻﹐我果篇先剛剛開始。真係唔捨得Wilhemina﹐不過UB叫做好頭好尾。

    ReplyDelete
  2. 哈哈,我其實幾想睇到你個篇,你寫的野幾細膩。

    今次我都無謂去網上搵圖,直頭用片尾個UGLY字fade out,淨底BETTY的一幕。

    ReplyDelete
  3. 我都睇完最後一集
    算係交待所有野
    但我都覺得Matt應該同Betty一對
    Justin上一集係Hilda結婚come out好感動
    但最後呢兩集真係極速發展收場

    話傾電影版,係咪架?

    ReplyDelete
  4. Alex
    我由始至終都係想睇Betty配Henry,不過係唔明同Matt好好地又散。

    Justin係結婚個場的跳舞戲,睇個陣幾百感交集,當然係好個方面。

    至於近來的感動位,不約而同係Betty同Marc,Black out個一集結尾Marc主動要約Betty一齊睇電視,同埋今集Betty同Marc擁抱問佢會唔會miss佢。回想初時Marc當時對佢的態度,到今時今日成為好友,真係幾感動。

    呢套劇的謠言,聽住先,唔好太信。

    ReplyDelete
  5. 其實season four好似想埋尾咁,劇情有d搵戲黎做,但真係睇開有感情嘛,覺得仲可以做好d

    anyway,我到依家都好鍾意呢套劇

    ReplyDelete